2015. március 28., szombat

A csodafegyver



A fideszes hír-machinátorok a brókerbotrány kapcsán ismét elővették a már sokszor bevált csodafegyvert, a szómágiát, a szavakkal történő megtévesztést, csalást. Emútnyócév, gyurcsányahibás, bukottbaloldal, rezsicsökkentés. Ismerősek e fordulatok. 

Most azt mondják, a bróker-botrány a baloldal támadása a keményen dolgozó emberek ellen. Nem zavarja őket, hogy ez az állítás köszönő viszonyban sincs a valósággal. A sorozatban talán legnagyobb csalás főszereplője egyenes vonalon volt bekötve Szijjártóhoz, rajta keresztül, és a focivonalon – Győri ETO, MLSZ - Orbánhoz. A politikai mágiának, a valósághamisító csalásnak a Fidesz tudja és alkalmazza a lényegét. A kimondott szavak, mondatok nem a valóság leírását, nem a tényszerűen megfigyelhető jelenségek azonosítását szolgálják, hanem az embereknek a valóságról kialakított képét formálják. A politikai mágusok a valóságot hamisítják meg. Az alakul ki a szavakat, mondatokat hallgató ember tudatában, hogy a valóság nem az, amit lát, tapasztal, hanem az a kép, amit a machinátorok a mágikus szavakkal mintáznak. A kimondott szó az általuk alkalmazott gyakorlatban nem csak hamis képet alakít ki a valóságról, hanem hat is a valóságra, annak folyamataira. A brókerbotrányt a baloldal eltusolni akarja – mondják a szómágus-machinátorok, meghamisítva a valóságot -, míg a keményen dolgozó emberek érdekeiért éjt nappallá tevő kormány, élén a kormányfővel meg akarja védeni az ő pénzüket – a nyugdíj-megtakarításokat is azért lopták el! -, és meg akarja büntetni a keményen dolgozó embereket kiszipolyozó gaz brókereket. Tényleg? – kérdi bociszemekkel a részletekkel nem foglalkozó, azokat nem ismerő polgár.  

Nem igaz, hogy a képzett, az átlagosnál műveltebb, egyetemi diplomával rendelkező, szüleik, tanáraik tisztességes, becsületes életét példaként maguk előtt látó fideszes potentátok – Orbán, Kövér, Lázár, Rogán, és a többiek -, akik alkalmazzák ezt a mágiát, nem tudják, hogy amit mondanak, az a valóság meghamisítása, hazugság. Tudásuk nagy valószínűséggel arra is kiterjed, hogy a tudományos eredményeket, esetünkben a neurolingvisztikai törvényszerűségek hatásmechanizmusát, a stigmatizációt, az előítéletes gondolkodás és cselekvés szociálpszichológiai törvényszerűségeit hogyan lehet alkalmaznia politikai gyakorlatban. Vagy, ha ők nincsenek is teljes körűen képben e tudományos tények, hatások tekintetében, a háttérben dolgozó embereik biztos, hogy rendelkeznek e tudással. E háttéremberek megkomponálják a mágia elemeit, s a színpadon álló szereplők, szerepüknek megfelelőn felmondják a mágikus szavakat. Lehet, hogy a mágikus szavak tudományos indoklását nem értik, de e szavak kimondását, akár egy percen belül tucatszor, nagyon is tudják. Teszik ezt annál is inkább, mert azt tapasztalják, hogy a mágia hat. Különösen akkor, ha a valóság árnyalt bemutatására az egyik oldalon, és a valóság részleteinek megismerésére a másik oldalon nincs mód. Márpedig nincs mód.

Meddig lehet ezt csinálni?
Sokáig. Mert a kora reggel a gyerekeket iskolába vivő emberek hajlamosak arra, hogy a személyes tapasztalataik és a mágikus szavak között észlehető különbségből hamis következtetést vonjanak le, elsősorban önmagukra vonatkozóan. Ha dübörög a gazdaság, csak nekem nincs állásom, akkor én vagyok a hibás. Ha nincs infláció, csak én nem tudok kijönni a fizetésemből a hó végén, akkor velem van baj. Ha a rezsicsökkentés milliárdos megtakarítást jelent a háztatásoknak összességében, csak az én háztartásomban nem jelenik meg ez, akkor az én családi gazdálkodásom nincs rendben. Ha tucatnyi állam- és kormányfő járt hazánkban a közelmúltban – azzal az aprósággal most ne foglalkozzunk, hogy ezek az emberek a nemzetközi kapcsolatokban nem kívánatos személyek -, és a ballibek azt mondják, nemzetközi elszigeteltségben vagyunk, akkor ők, a ballibek tényleg hülyék. Az információhiányos emberek hisznek a mágikus szavaknak, valóságnak fogadják el a valóságtól idegen, hamis képet, legyen ennek következménye akár negatív önértékelésükre, önbecsülésükre. S ami legalább ennyire káros, a mágus-manipulátorok fellazítják a társadalmi együttélés normáit, szabályait, elporlad a valóságos tettek és az oksági kapcsolatot jelentő következményeik közötti felelősség, s ez szétterül a társadalmi gyakorlat minden területén.

A brókerbotrány baloldali vircsaft – veszi elő a fideszes machinátor-team a csodafegyvert, hamisítják meg a valóságot. Már megint. Nem elég, hogy elvették a tizenharmadik nyugdíjat – mondják, csak azt nem teszik hozzá, hogy ez része volt annak, hogy az ország ne menjen csődbe, de ez senkit nem érdekel, mert országcsőd az beláthatatlan, a tizenharmadik nyugdíjat pedig minden évben hozta az a derék postás -, még a keményen dolgozó emberek megtakarításai is miattuk úszott el. A brókerügy szemet szúró fideszes szálai, a napnál világosabb bizonyítékok nem számítanak. Ahogy más esetekben az ott látható tények sem.  

Meddig lehet ezt csinálni?
Csak reménykedni lehet abban, hogy egyre több ember ismeri fel, hogy a mágiát – a csalást - alkalmazó rendszerrel van baj. Azzal, amelyik el akarja hitetni az emberekkel, hogy ők a hülyék. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése