2015. március 23., hétfő

Miért kell a lándzsa a Fidesznek?

A minap tartotta tisztújító rendezvényét a Kereszténydemokrata Néppárt. Joggal vetődött fel ennek okán a kérdés, mire kell a Fidesznek a KDNP?

Nyilván nem a párt hihetetlen társadalmi támogatottsága miatt. Éles helyzetben nagyon rég nem mérette meg magát e párt, a közvélemény-kutató cégek szerint támogatottságuk nem mérhető. A szellemi kapacitás, amivel a párt rendelkezik, az sem lehet indok. Ha egy párt politikai kezdeményező képessége csak arra futja, hogy vasárnap a boltok legyenek zárva, s ezt a javaslatát akkor is fenntartja, amikor kiderül, hogy ezzel kárt okoznak a  költségvetésnek, a munkavállalóknak, a kereskedőknek, ennek következtében az emberek több mint kétharmada nem támogatja javaslatukat, akkor ez a párt a szövetségesére nézve is kártékony.

Akkor miért kell a Fidesznek a KDNP?
Mert a KDNP a katolikus egyház lándzsája, ahogy Semjén Zsolt definiálta pártját, s a Fidesznek ez a lándzsa mögötti szervezet kell. Az egyház, mint "politikai szervezet", a papok, mint "politikai ügynökök" miatt kell a Fidesznek a lándzsa. Pontosítsunk. A KDNP-vel szoros együttműködésben lévő katolikus és a református egyházakról van szó, az ő papjaikról, plébánosaikról, tiszteleteseikről. Gyorsan tegyük hozzá: tisztelet jár a kivételeknek, azoknak az egyházfiaknak, akik komolyan veszik küldetésüket, és a híveikkel, a hívek lelki üdvével, közösségük tagjainak felekezeti ügyeivel foglalkoznak.

Amikor az egykoron fiatalok, egykoron demokraták köpönyeget váltottak, és következetes liberálisból átmentek harcos konzervatívba - erről még később szólnom kell néhány szót - még országos lefedettségű szervezetük nem épült ki. Emlékszünk, a korai Fideszt az emberek csak üzenetrögzítős pártnak nevezték. A vidéki irodákban, ha egyáltalán volt irodájuk, csak egy üzenetrögzítős telefon jelentette a pártot. Szükségük volt tehát egy az egész országban jelen lévő, és a gyakorlatban működő szervezetre, amelyiken keresztül el tudnak jutni a legkisebb falvak lakóihoz, minden társadalmi csoporthoz, minden korosztályhoz. Nem elvi-politikai, hanem gyakorlati okok vezették el a fideszes agytrösztöt a KDNP bedarálásához. Orbán távol állt a konzervativizmustól, távol állt a kereszténységtől. Konzervatív gondolkodók joggal mondják is, Orbánt nem lehet a konzervativizmus képviselőjének tekinteni, számára a konzervativizmus, mint csaknem minden más, csak szavazatmaximálási tényező. Ha az, hogy ő konzervatívnak láttatja magát – mindegy, ez mit jelent -, növeli a támogatottságát, a rá adott szavazatok számát, akkor ő konzervatív. Igaz ez a vallási értelemben vett hittel, általában a vallással kapcsolatos viszonyára is. Csak mímeli az őszinte vallásgyakorlót, mert ezt tanácsadói a kultikus személlyé, mondanám, ha ide illene, a bálvánnyá válás szükséges elemének tartják.
Adott tehát egy politikai hatalomra törő maroknyi ember, akik elszántak mindenre annak érdekében, hogy a hatalom közelébe jussanak. A liberális köpönyeg nem jött be nekik – 1994-es választás eredménye ezt igazolta -, keresztény-nemzeti köpönyegre váltottak. Egységes párt kell, egy a tábor, egy a zászló, bedarálták a jobbközép pártokat mind. FKGP, MDF, KDNP. Megvették, aki megvehető volt – akadtak bőven árucikk-politikusok -, megsemmisítették – politikai-jogi értelemben -, aki ellenállt. Akadtak ilyenek is, becsületükre legyen mondva. 
Adott volt ezt követően a feladat: a köpönyegváltás üzenetét el kellett juttatni a városok-falvak népéhez, a választópolgárokhoz.

A két nagy történelmi egyház, a katolikusok és a reformátusok helyzetük megerősödésére számítottak a Fidesz politikai szövetségének elfogadásától. Számításuk be is vált. A Fidesz 2010-es kormányra kerülését követően kivételezett helyzetbe kerültek az állam anyagi támogatása terén, s minden más téren is. A felekezeti oktatás expanziója az a pont ahol a legközvetlenebb a közös érdek, a találkozási pont. Az egyházak a nevelés terén megjelenő befolyásuktól remélik a hívek számának, következésképpen társadalmi befolyásuknak a növekedését – a csökkenés megállítását, megfordítását -, a Fidesz a vallásos nevelés növekedésével látja hosszú távon biztosítottnak szavazóbázisa nagyságrendjének stabilizálását. Mert a Fidesz nem egy értékalapú párt, hanem egy hívő közösség, ahol a vallásos és politikai hit elemei keverednek a gazdasági érdek elemeivel, s ezt a hit- és érdekvilágot egy fékezett, de egyre erősebb habzású nacionalizmus fogja keretbe.
A két nagy egyház az előnyökért cserébe beállt a Fidesz mellett a politikai szereplők sorába. A Fidesz „páli fordulata” utána templomok, gyülekezeti helyek, felekezeti közösségi terek, különösen a választási időszakokban a politikai agitáció terepeivé váltak, ahol a hívek lelki üdvével foglalkozó egyházfiak visszaélve a hívek kiszolgáltatottságával, nyíltan becsmérelték a Fidesz politikai ellenfeleit, nyíltan agitáltak a Fidesz melletti szavazásra. Ennek számos példájáról adott hírt a sajtó az elmúlt időszakban. Ahogy arról a néhány esetről is, amikor, a feladatukat komolyan vevő, közösségüket féltő tisztelendők konfliktusba kerültek a nyílt fideszes politikai agitáció visszautasítása miatt. 

Miért kell a Fidesznek a lándzsa, a KDNP? 
Hogy az ország legnagyobb, legszervezettebb, leghatékonyabban és legeredményesebben működő intézményein keresztül a hívő emberek sokaságához a legközvetlenebb úton tudjon eljutni politikai üzenete, hogy a hívő emberek tiszta hitével visszaélve biztosítson magának politikai hátteret, társadalmi támogatottságot, hivatkozási alapot, választások alkalmával szavazókat.
Szégyen ez azokra nézve, akik ezt az aljas összejátszást kiagyalták, szégyen azokra nézve, akik az anyagi előnyök miatt feláldozzák az egyházat, a hívőket, szégyen azokra az emberekre nézve, akik ebben az aljas összejátszásban szerepet vállalnak, közreműködnek.

Semjén Zsoltot, a Fidesznek behódoló mameluk politikust, a KDNP elnökének újraválasztották.

Ezzel egy időben egy időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje messze elmaradt a demokrata ellenzék jelöltje mögött. Az első vasárnapon, amikor nem lehetett vásárolni. Az emberek inkább szavazni mentek. Talán eljött a "politikai megvilágosodás" időszaka, talán valami alakul. 
Ha nem is úgy, ahogy azt a Fidesz machinátorai kitalálták.

1 megjegyzés: