2013. február 11., hétfő


Az átverő-show folytatódik

A múlt hét híre – már ami a magyar oktatás ügyét illeti -, hogy a Fidesz beemeli az alaptörvénybe az egyetemi-főiskolai hallgatók röghözkötését(1).
Most arról nem meditálnék, hogy ez ellentétes-e az Európai Unió szabályaival. Mert nem ez a lényeg.
Az a lényeg, hogy a kormány újra átverte a hallgatókat.
A decemberi műegyetemi nagygyűlés azzal kezdődött, hogy kivetítették Orbán azon nyilatkozatait, amiket tandíjügyben mondott[2]. Hogy tudniillik, ő személy szerint is, a Fidesz is ellenezi a tandíjat, az márpedig nem lesz … És láttuk, lett(3). Átverték azokat, akik komolyan vették Orbán szavait. Igaz, korábban azt mondta az amerikai követségi anyagok nyilvánosságra kerülésekor, hogy ne a szavait, a tetteit figyeljék, mert a tettek beszélnek”(4). Igaza van. Mondani mondanak szépeket, de igazából a tettek a beszédesek! Most folyamatosan azt mondják, nincs tandíj. Ennél pofátlanabb hazugságot a politikában még nem mondott el az elmúlt két évtizedben senki. Ezzel a hazugsággal csak Orbán, Matolcsy és Hoffmann hazugságai versenyeznek.
Hagyjuk. Illetve ne hagyjuk!
Éppen hogy nap nap után el kell mondani: ennek a kormánynak a politikája az átverésre épül. Nincs tandíj, a magyar költségvetés a piacról finanszírozható, az iskolák államosítása egy sikertörténet, az EU következő költségvetési ciklusában Magyarország jól járt. Tandíj márpedig van, a pénzpiacról történő finanszírozás kétszer akkora kamatteherrel valósítható meg, mint az IMF finanszírozás, az iskolák az államosítása eredményeként a működésképtelenség határán vannak, az EU-költségvetésből a szakértői számítások alapján cc.20-25%-kal kevesebb forráshoz jutunk, mint az előző ciklusban.
Hamis minden, amit mondanak. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy a hatalom megtartása érdekében milyen politikai gazságokra képesek!
A múlt héten a Fidesz frakcióülésén tárgyaltak az alaptörvény módosításáról[5]. Nem gránit ez dokumentum, hanem homokkő. A módosítás fő eleme az Alkotmánybíróság munkájának, hatáskörének korlátozása. Sokáig fogják Kósa Lajos puskázós kommentárját idézni(6). Szerintem ezzel beírta magát a magyar államjog történetébe is. Mint negatív hős, mint annak a példája, hogy a politikai barbárság szűklátókörűséggel, hataloméhséggel és dilettantizmussal párosulva, mi mindenre képes.
Ha viszont már módosítják az alaptörvényt, gyorsan beemelik a hallgatók röghözkötését is. Mert, ebben az esetben az alkotmánybíróság nem tehet semmit, mehetnek a hallgatók EU-fórumokhoz is, az sem tehet semmit, hisz a parlament kétharmados többségét tisztelni kell.

Ehhez kapcsolódott az egyetemi autonómia korlátozási szándékának megerősítése. Lesz autonómia – mondják -, csak a gazdálkodást fogja a kezében tartani a kormány által kinevezett kancellár. S, hogy az autonómia elleni támadás kellően megalapozott legyen az egykor szebb napokat látott napilap a hallgatók ügyében egyszer már beváltan alkalmazott lejáratást veszi elő. Mert, a rektoroknak milliós fizetése van … Ez az érv nyerő a kiskeresetű emberek között. És ők vannak többen. Ilyenkor számítanak! Csak jó érzékkel kell az indulatokat korbácsolni. Nem gondolom, hogy érvelni kellene ezzel a nemtelen stigmatizációs eljárással szemben. Van egy szint, ami a vitakultúra küszöbértéke … Nem megyünk le kutyába[7].   Autonómia gazdasági önállóság nélkül fából vaskarika. Nem csak az egyetemen nincs értelme ennek, sehol az életben. Elég csak arra utalni, hogy Orbán Viktor csak azért fizet évi százmilliárd forinttal többet az ország piaci finanszírozásáért, hogy senki ne szólhasson bele, mire költi a pénzt. Ha a kancellári rendszer megoldás arra, hogy az egyetemek gazdaságosan, fenntartható módon működjenek, akkor ez a szisztéma az ország finanszírozása, fenntartható működése értelmében miért is nem működik? Ja, az ország autonómiája csak a gazdálkodás szabadságával együtt ér valamit? Így tehát most majd az egyetemi oktatók eldönthetik, hogy jobb, vagy balkezükkel törlik le az előadótermek tábláját. Vagy, ha nincs elég pénz a felsőoktatásban, fogadják meg Kréta Garbó intelmét[8], és vegyenek saját pénzükön krétát, finanszírozzák intézményüket … Kutatóegyetem, nemzetközi felsőoktatási versenyképesség, a legjobb, nemzetközileg is jegyzett koponyák idehaza tartása – majd a kancellárok, a politikai komiszárok, ahogy ezt az „átkosban” nevezték, megoldják.

Az alaptörvénybe bekerül a röghözkötés, a kormány nem mond le az egyetemi-főiskolai autonómia korlátozásáról.
Nincs még vége az átverő-shownak.

Hoffmann Rózsa bejelentette, szeptemberben bevezetik a pedagógus-életpálya modellt[9]. Azt nem tette hozzá, hogy kész a költségvetési törvény módosítása is, ami biztosítja a forrást. Hírek szerint a parlament a tavaszi ülésszak első munkanapján módosítja a költségvetési törvényt[10] – a gázbiznisz nagyon fontos -, de a tételek között nincs ott az a 70-75 milliárd forint, ami az államtitkári bejelentést hitelesítené. Mi több, azt sem lehet tudni, hogy a kormány hogy fog megbirkózni azzal a helyzettel, ami a közoktatási rendszeren belüli, egy tanévet érintő 120 milliárd  forintos forráskivonást jelenti. A pedagógusok komoly pénzektől estek el az államosítás eredményeként januártól, és még tankerületi igazgatók csak most mérik fel, ez mekkora összeget, nagyságrendet jelent! Ezt is pótolni akarják – pótolják! – de ez sem két fillér.

És e közben a gazdasági folyamatok mutatói minden korábbihoz képest rosszabb helyzetről tájékoztatnak(11). Nem nagyon látszik a fordulat …

Figyelem! Az átverő-show folytatódik!

Érthető, hogy a hallgatók ezt megelégelték.

Viszont van jó hír is.
Debrecenben lesz stadion 2014 áprilisára.11,45 milliárd forintból. Ez hosszú távon fogja biztosítani a magyar … mit is?


[1] Íme a javasolt kiegészítés.
Az Alaptörvény XI . cikke a következő (3) bekezdéssel egészül ki :
„(3) Törvény a felsőfokú oktatásban való részesülés anyagi támogatását meghatározott
időtartamú olyan foglalkoztatásban való részvételhez, illetve vállalkozási tevékenység
gyakorlásához kötheti, amelyet a magyar jog szabályoz.”
[2] Lásd pl. itt: http://www.youtube.com/watch?v=bGjX-ihnA4E, és itt: http://www.youtube.com/watch?v=T-Yhi8SEWjU
[3] Félévente 150 ezer és 1 millió forint közötti összeget kell fizetni a tandíjas hallgatóknak.
(4)Lásd: http://www.origo.hu/itthon/20110906-orban-viktor-reagalt-a-wikileaks-iratokban-szereplo-kijelenteseire.html
[5] Lásd: http://index.hu/belfold/2013/02/08/bekerultek_az_alaptorvenybe_az_ab_altal_kidobott_szabalyok/
[6] Lásd: http://www.origo.hu/itthon/20130130-megtiltja-a-puskazast-a-fidesz-az-alkotmanybirosagnak.html
[7] E ponton kell elnézést kérnem minden kutya-gazditól. Nem kell Csányi akadémikust olvasni ahhoz, hogy tudjuk, a kutya nagyon intelligens állat. A magyar szlengben ez a kifejezés, mint „méltatlan magatartás, lealjasodás” honosodott meg.
[8] Hoffmann Rózsa egy tv-beszélgetés keretében tette azt a megjegyzést, ami alapján az internetes nyilvánosságban azóta csak Kréta Garbónak nevezik.
[9] Lásd: http://hvg.hu/itthon/20130208_pedaggus_eletpalyamodell_hoffmann
[10] Lásd: http://hvg.hu/gazdasag/20130208_Rohamtempoban_irjak_at_a_koltsegvetest
[11] Lásd pl.: http://hvg.hu/gazdasag/20130207_Komoly_GPDzuhanast_olvasnak_ki_az_ipari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése