2013. február 26., kedd



Nem kezdődik, folytatódik!

Napvilágot látott azoknak az egyetemi oktatóknak a névsora, akiket az ELTE BTK-n nem tudnak (nem akarnak?) tovább foglalkoztatni.

Ez az Orbán-kormány oktatási rendszer ellenindított támadásának újabb fejezete. Persze, közvetlenül nem Orbán kezeli a támadó fegyvereket, ő csak a körülményeket alakítja. A piszkos munkát elvégzik a vazallusok

Nem tegnap kezdődött ez a rombolás, és nincs még vége. Áldozatai vagyunk már most is mind, még, ha ezt nem is érzékeli mindenki. Majd fogja. Ahogy az üzemanyagok áfájának emelése sem csak az autósokat érintette.
A köznevelés intézményeiben dolgozó pedagógusok közül is sokan várták, hogy majd milyen jó lesz az államosítás után. Megkapták. Jelentős bércsökkenést eredményezett a fenntartás új rendszere. A működési zavarokról nem is beszélve. A tisztességes pedagógus úgy is vesz krétát … Ebben hoffmanni mondatban vastagon jelenik meg a hatalom cinizmusa. A pedagógusok lelkiismeretére rájátszani – finoman szólva, nem illik.
Az államosítás sikertörténet – mondta Hoffmann Rózsa. Mint ahogy a negatív növekedés is növekedés.

2011. decemberében fogadta el a fideszes mameluk sereg a köznevelési törvényt. Az oktatás kérdéseihez értő Pokorni Zoltán határozottan bírálta e törvényt, szakemberek egybehangzóan mondták, hogy ilyen törvényt modern országokban nem vesznek napirendre, ennek ellenére Orbán akarata érvényesült. Ahogy 2012 februárjában a teljesen váratlanul bejelentett hallgatói keretszámokról és a tandíjról szóló döntés esetében is. Az elmúlt évben szinte nem múlt el hónap anélkül, hogy az oktatás valamely területén ne történt volna valamilyen botrányos esemény. Olyan, amelyik a kormánynak az oktatási rendszer elleni hadjáratához kapcsolódott. Azt mondják, új alapokra helyezik az oktatást. Igaz. De az alapok elemeit a történelem – a politikatörténet, a neveléstörténet, a tudománytörténet - kihajított kacatjai közül bányászták elő. Ezekre az avítt, a modern világ körülményei között működésképtelen, használhatatlan kacatokra – államosított iskola, uniformizált követelményrendszer, egy-tankönyves oktatás, ideológiai indoktrináció, kötelező hitoktatás az iskolákban, a szakképzés gebinbe adása – építik a XXI. század modern Magyarországát. Harminc év sziszifuszi munkáját rombolják szét, és amit építenek, építeni akarnak csak a Fidesz-hatalmat szolgálja, semmi mást. Csak hablatyolnak a nemzeti érdekről. Mert milyen nemzeti érdek az, ami azt eredményezi, hogy aki csak teheti, a legjobbak, menekülnek az országból, milyen nemzeti érdek az, ami tönkre teszi a felsőoktatást, milyen nemzeti érdek az, ami iskolák elszürkülését eredményezi, milyen nemzeti érdeket szolgál az iskolák ideológiai befolyásolása, milyen nemzeti érdek az, amelyik csak keveseknek - a tehetősebbnek - biztosít használható tudást, milyen nemzeti érdeket képvisel a tehetséges, de szerényebb anyagi körülmények között élő diákok felsőoktatásból való kirekesztése,  milyen nemzeti érdeket képvisel a magyar társadalom megosztása?

A felsőoktatás sem járt jobban. Csökkenő állami hozzájárulás, brutális elvonás év közben is, Bach-huszárok megjelenése az egyetemeken, tandíj, röghöz kötés. És most itt az elbocsátás. Az egyetemeket érintő megszorítás állásokat jelent. Mínuszban. És még azt merik mondani, hogy ez lépés a minőségi felsőoktatás felé! 
A kormány kétszínű viselkedése itt is megjelenik. A hallgatók kezdeményezte tiltakozás hatására a kormány tárgyalni kezdett. Nagyon hamar kiderült, a tárgyalás csak színjáték. Pénz nem lesz több, a tandíj marad, kancellár az egyetemeken marad, a röghöz kötés bevésik a gránit-alaptörvénybe. A hallgatókra meg mennek a nemzeti nyomozók.

Tudjuk, nem az egyetemi oktatók elbocsátása az oktatás rendszer elleni fideszes hadviselés végső csatája. A hatalmát az oktatási rendszer maga képére formálásával évtizedekre biztosítani kívánó Orbán-kormány hosszan elhúzódó háborújára kell felkészülni.
A hatalmi eszközök Orbán kezében vannak.
Ezt a háborút mégis el fogja veszíteni.
Biztasson minden diákot, szülőt, hallgatót, oktatót, pedagógust, minden demokratát, hogy a görög drámák dramaturgiai törvénye - a hatalmával visszaélő zsarnok elbukik – eddig a történelemben mindenkor igazolódott.
És a görög drámák dramaturgiáját Orbán Viktor sem tudja átírni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése