2013. március 13., szerda


Ilyen nincs

… és mégis van. (copyright Török László)

Áder aláírta. Azt mondja, alkotmányos kötelessége volt aláírni. Nem az alkotmányos rend védelme, a demokrácia intézményrendszerének a megvédése a kötelessége. Ha egy alkotmánymódosítást elé tesznek, azt neki kötelessége aláírni.

Rendben. Holnap a parlamenti többség beszavazza az alaptörvénybe, hogy Orbán Viktor Magyarország örökös miniszterelnöke, a 2010-ben megválasztott parlament Fideszes képviselőinek a mandátuma is örökös, viszont az MSZP-seké és a gyurcsányistáké 2014-ben lejár természetesen, és nem választanak helyettünk senkit, ez is része a takarékossági programnak, amit a nép akar, az LMP-sek és a Vona-gyerek pojácái maradnak, kell a fügefalevél, az egészet szépen beleírják a gránitba, majd Laci átküldi Janónak, „te haver, ahogy a múltkor olyan szépen, méltóságteljesen csináltad, úgy kellene ezt most is tenned, mert te egy aláíró-automata vagy, nem mérlegelsz semmit, ez egy alkotmánymódosítás, és hogy neked is jó legyen, azt is belekarcoljuk a gránitba, hogy te is örökös államfő leszel, elvégre olyan hetyke bajuszod van, jól mutatsz a fényképeken, és veled nem égünk, te nem plagizáltad a doktoridat, mint szegény Pali.”

Mit tesz Áder János?
„Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem." 
Világos beszéd. Aláírja.
Bármit aláír, következik e szavakból, amit alkotmánymódosításként elé tesznek.
Nem, az nem lehet, hogy Orbán örökös miniszterelnök legyen, ilyen nincs, ilyen alkotmánymódosítást nem lehet beterjeszteni az országgyűlésnek. Ezt az EU sem hagyja, meg az Egyesült Államok  sem …

Miért? Emberek öreg napjaira félre tett pénzét el lehetett kobozni?
Miért? Törvénnyel felül lehetett írni bírósági ítéletet?
Miért? Lehetett visszamenőleges hatályú törvényeket beterjeszteni és megszavazni?
Miért? Nyugdíjba vonult emberek nyugdíját meg lehet szüntetni?
Miért? A felsőoktatásban a tanulás feltételeként befizetendő tandíjra lehet azt mondani, hogy az nincs?
Miért? Az alkotmánybíráskodást – lényegét tekintve – meg lehet szüntetni?
Miért? A demokrácia eszközrendszerével a demokratikus jogállamot meg lehet szüntetni?
Minden kérdésre az volt a tudós politológusok válasza, hogy nem, nem lehet, ilyen nincs, ilyet Európa közepén, egy demokratikusnak mondott országban nem lehet megtenni.

Lehet. Mindent. Látjuk. Akarat kell, és az van – ez a lényeg a többi csak technika. Hivatkozás van, szavazógép van, aláíró-automata van, minden kerek. Mi a gond? Már az is baj, ha egy nép választott képviselőin keresztül, törvényes keretek között gyakorolja a hatalmat? Ez a demokrácia, kérem. Az unortodox demokrácia. 

Ilyen nincs. És mégis van.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése